onsdag 11 april 2018

Nu ännu nöjdare!

Har äntligen fått ta ut mig och bli riktigt trött! Jag har cyklat/spinnat. Det var jag och seniorerna ... och Vera Bengtsson från Rederiet som höll i passet. Bra musik och lagom hög volym - passar mig jättebra! Tänkte göra det till en vana, onsdagar klockan 10, då kör jag cykling och kanske utökar med styrketräning (överkropp) före.

I måndags blev det kom igång-pass på snöfria ridstigar i Gallhålan. Underbart! Fick även med mig M på joggingturen, himla trevligt.

torsdag 5 april 2018

Nöjd!


Egentligen var det styrketräning som stod på schemat, men det hade jag lyckats förtränga. Istället blev det ett kom igång-pass på nästan 22 minuter och 3,1 km. Passet består av löpning varvat med promenad. Eller jogging/gång snarare. 

Ett förhoppningsvis skonsamt sätt att komma i fin löpform. 1:a september tänkte jag klara att springa en mil. Under förutsättning att kroppen håller.

För att kroppen ska hålla måste jag ha tålamod. Det är inte lätt. Jag är otålig och vill ha resultat direkt. Helst igår. Och då är det lätt att dra på sig förkylningar och krämpor. Jag talar av erfarenhet ...

I morgon blir det vila, men någon av helgdagarna blir det styrketräning! 

onsdag 4 april 2018

Gårdagens löppass

Eller kom igång-pass snarare, eftersom jag gick nästan lika mycket som jag sprang. (Jag hatar att vara otränad. Hatar!)

Jag insåg under passet att jag behöver ta det lugnt och inte springa för långt i åtminstone fyra veckor till. Och så ska jag kanske låta bli asfalt ett tag framöver. Det får bli löpbandet på gymmet om inte snön försvinner snart.

Det kändes konstigt i vänster knä. Dessutom var jag trött och kroppen kändes tung. Otränad alltså. Rejält otränad. Och därför ska jag fortsätta med 20 minuter gång/jogg ett tag till. Hur tråkigt det än är.  Och jag har ju faktiskt inte bråttom.

Idag, onsdag, kör jag en vilodag. Jag har känt mig sliten, på gränsen till förkyld, och det går fortfarande förkylningar på jobbet (ska det aldrig ta slut?!). Kanske kör jag lite rehab (klart att jag ska!) och mage. Om jag har lust (läs: orkar) och orkar.

måndag 2 april 2018

Ny känsla i kroppen

Jag ska inte påstå att jag känner mig stark och vältränad, men jag känner det som att jag åtminstone är på väg att bli det.

Att jag är otålig och träningssugen, och nästan lite putt för att det är vilodag idag, tar jag som ett gott tecken. (Jag har allt för lätt att träna för mycket, med förkylningar och/eller överbelastningar som följd.)

I morgon ska jag springa igen. Funderar på att utöka tiden till 25 minuter, eller kanske 30, eftersom jag ändå promenerar ca halva tiden. 25 får räcka. Eller om jag helt enkelt ska fortsätta med 20 och kanske utöka löpningen? Jag vet inte! Så himla svårt att veta vad som är det rätta, vad som är facit. Men, att träna lite för lite under några veckors tid är nog mycket bättre än att råka träna lite för mycket. Så, bra, jag håller mig till schemat helt enkelt!

söndag 1 april 2018

Första träningspasset i april avklarat

Det blev 40 min på gymmet idag. Styrketräning, helkropp. Och promenad hem i det iskalla vårljuset.

I morgon har jag vilodag men på tisdag smäller det igen. Om man nu kan kalla det smälla om ett 20-minuterspass, som dessutom innehåller nästan 50% promenad ... Gud vad jag längtar efter att få ta ut mig ordentligt, känna benen darra efteråt, vara nästan illamående av trötthet. Utmana mig själv!

Det kommer. Det måste bara få ta tid. Jag hatar när saker måste få ta tid. Men ännu mer hatar jag när jag skyndar fram något som sedan gör ont i kroppen.

Tålamod.

Kom igång med löpning - länktips

Länkar rygg och höfter

Det här är inget aprilskämt!

Den här bloggen är ett försök att strukturera min träning. Och mitt liv, och min hälsa.

Sedan en vecka tillbaka har jag bestämt mig för att börja löpträna. För att göra en lång historia* kort: jag behöver komma igång och träna på riktigt igen.

Jag har gjort en plan som innefattar två kom igång-pass och två styrketräningspass per vecka.

Kom igång-passet innebär 20 min löpning/gång. Jag springer ca 2 min, går ca 1. För att smyga igång löpningen och slippa dra på mig känningar i knän, benhinnor och hälsenor. Är så förbannat trött på alla krämpor som liksom smyger sig på mig.

Idag hittade jag två bra klipp på youtube. Ett som tränar höftmusklerna och ett som tränar smidighet, men framför allt pratar om vikten av att stretcha och hålla höftmuskulaturen smidig. Ska lägga in länkar.



*Den långa historien:
Jag var oerhört vältränad som ung. Jag tränade och tävlade i orientering, skidor och skidorientering. Jag körde gympapass, spelade innebandy en del och sprang olika lopp.

När jag flyttade hemifrån tappade jag bort träningen. Jag träffade min man, vi köpte torp och radhus och fick barn. Tre barn inom loppet av knappt två år.

Jag borde tränat mer.

Jag har tränat, men väldigt sporadiskt. Fått grym träningsvärk första gångerna och sedan gett upp, mer eller mindre ... sprungit i omgångar, men fått sluta pga ont på olika ställen. (Och inte minst, latmasken drabbade mig.)

Nu, vid 46 års ålder börjar krämpor och stelhet komma allt oftare, och det stör mig! Jag är van att vara stark, snabb och smidig.

Hur som helst. För någon vecka sedan insåg jag att jag måste ha ett mål i mitt liv. Jag började med träningen.

Så,  målet är att senast 1 september ska jag klara av att springa en mil. Under förutsättning att kroppen håller. Hur snabbt spelar ingen roll. Jag ska orka springa en hel mil.

Jag googlade och hittade bra tips på kom igång-träning.

Det känns som att 20 min jogg/promenad är för lite och för mesigt - jag är knappt ens trött efteråt. Allt under 5 km är egentligen för kort. 4 km kan gå an när jag är otränad, men det är i mesigaste laget. Men, jag tror att det är viktigt att inte ha för bråttom. Kroppen behöver vänja sig vid att springa, och jag behöver vänja mig vid att inte vara otålig och ha så bråttom med allt.

Det kan bli bra. Bara jag tänker på att äta ordentligt (lättare sagt än gjort) och sova tillräckligt (inga större problem). Och sluta stressa så förbannat.